Čitaonica

Stigma s unutarnje strane čela*

Prihvatiti sebe sa psihičkom bolešću užasno je teško. Svatko koga je sudbina poštedjela takvog izazova, može se zbog toga smatrati sretnim. Često se zanemaruje kako je osobi koja je dobila psihijatrijsku dijagnozu ili boravila na psihijatriji teško sačuvati samopoštovanje ili ga ponovno izgraditi.

Podrška njegovateljima u obitelji - Vodič

Njegovatelji u obitelji imaju ključnu ulogu u brizi za osobe s težim mentalnim poremećajima. Većina ovih ljudi živi sa stanjem svog oboljelog bližnjeg 24 sata dnevno, svaki dan u godini, a to je činjenica koja se ne smije zanemariti.

Nada - snaga - smisao

Mnogi bivši psihijatrijski pacijenti tvrde da je za njihov oporavak bilo odlučujuće ne gubiti nadu. U konceptima oporavka (Recovery) izbjegavaju se pesimistične prognoze jer imaju demoralizirajuć učinak. Ti koncepti jamče znanstveno utemeljene terapijske usluge, ali također podržavaju i poštuju individualne resurse i odluke pogođene osobe.

Psihoza... ili što znači oboljeti od shizofrenije?

Što pomislite kad čujete ili pročitate riječ „shizofrenija“? Ili kad vam netko kaže da je osoba X na psihijatriji i da ima shizofreniju? Događa se još uvijek da je od tog trenutka osoba X stigmatizirana jer rodbina, prijatelji, kolege ili susjedi premalo znaju o tom poremećaju. Ovim letkom želimo pomoći da se to promijeni.

Reći DA : Prihvatiti ono što jest

U kulturi koja stremi perfekcionizmu i optimiziranju, svako i najmanje odstupanje od željenog postaje problem.
Čeznemo za zadovoljstvom, za osjećajem unutarnjeg mira i mislimo da ćemo to postići ako se stvari u našem životu odvijaju onako kako smo to zamislili.

Protiv demoralizirajućeg pesimizma: Oporavak

Oporavak je proces u kojemu pogođena osoba prorađuje svoju bolest i koji dovodi do toga da ona unatoč postojećim psihičkim problemima može voditi optimističan, zadovoljan i aktivan život. Oporavak je više od ovladavanja simptomima, također ne mora nužno značiti i potpuno “ozdravljenje” jer u većini slučajeva bolest ili ranjivost ostaju.

Kako pomoći mladim ljudima koji imaju duševne teškoće

Ove smjernice ne mogu nadomjestiti stručnu obuku i neće učiniti čuda, ali za prvu pomoć, da bi se spriječila veća šteta, često nije potreban liječnik. Pridržavanje određenih pravila može pomoći da susret s osobom koja ima duševne smetnje bude ugodniji te da se stvore uvjeti koji će omogućiti razumijevanje i uspostavljanje odnosa.

A tko se pita kako je meni...?

U obiteljskom suživotu osjećaj odgovornosti razumljiv je sam po sebi - sve do trenutka kad nastupe duševne teškoće nekog njezinog člana. Od tog trenutka pitanje preuzimanja odgovornosti nije više tako jednostavno i samorazumljivo. Preuzimanje odgovornosti za sebe preduvjet je da bi se moglo izdržati često dugotrajno skrbljenje za pogođenu osobu.

Kratki savjeti obitelji

Ne gubi nadu da će član obitelji s duševnim tegobama naučiti svoj život oblikovati tako da postigne određenu životnu kvalitetu. Ne uskraćuj mu svoje simpatije i naklonosti i poštuj njegove stavove – oni su legitimni iako se razlikuju od tvojih. Prihvati svog člana obitelji takvim kakav jest i ne pokušavaj ga mijenjati po svojim predodžbama.

Komunikacija u obitelji

Tko ne bi htio biti u dobrim odnosima s osobama koje voli ili koje žive u njegovoj neposrednoj blizini? I tko nema sasvim osobne predodžbe o uzajamnom razumijevanju i poštivanju? Idealne predodžbe nije uvijek lako ostvariti, a pogotovo ne kada se neki član obitelji zbog duševnih teškoća znatno promijeni.

Obitelji Vas pitaju...

Razmišljajući o tome kako drugim ljudima približiti svoj položaj, mnogim našim opterećenjima, našim nadama i očekivanjima dali smo oblik pitanja. Ne odnose se sva pitanja u nastavku na svaku pojedinu osobu s duševnim smetnjama ili na njezinu obitelj. Ali, nema ni osobe s duševnim smetnjama ni obitelji na koje se ne odnosi mnogo od niže napisanog.

Između ljubavi i distance

Ljubav i postavljanje granica samo su prividno u suprotnosti. Oni tvore jedinstvo, ne samo u odnosu s osobom koja ima duševne smetnje, ali u njemu naročito. Oni su poput dvije strane iste medalje, poput mijene dana i noći.

Normalno je razlikovati se od drugih

“Odgovoriti na potrebe pojedinca u njegovu nadasve vlastitom prorađivanju psihoze,
jedna je od najtežih psihijatrijskih zadaća”.
“Iskustvo uči da se istinsko izlječenje ne postiže potiskivanjem simptoma lijekovima, već razumijevanjem sadržaja psihoza
i depresija u kontekstu životnih kriza koje su im prethodile” (iz predgovora publikaciji).

Suživot s osobama s duševnim smetnjama

Kada se netko iz vaše obitelji, neka vama veoma bliska osoba zbog psihičkih smetnji odjednom potpuno promijeni, kada je prepuna bezumnih ideja, kada se iznenada besmisleno ponaša, kada ugrožava egzistenciju cijele obitelji ili kada pokuša oduzeti sebi život – kad se tako nešto dogodi, ništa više nije kao što je bilo prije.